torsdag 30 december 2010

"Saknad: Jennie tre år" + uppföljare "Vad hände med Jennie?" och "Måste Jennie välja?" - Caroline B. Cooney




Oj vad det gick fort att läsa ut de här tre böckerna. Fick dem i julklapp och nån dag senare var de slut.

Böckerna handlar om Janie Johnson, som en dag ser ett foto på en kidnappad flicka på ett mjölkpaket. Flickan har på sig en prickig klänning och har håret uppsatt i två tofsar ovanför öronen. Först tänker Janie inte så mycket på flickan, men sakta börjar gamla minnen komma fram och Janie tycker sig känna igen den där klänningen. Den hade varit hennes favoritplagg. Och hon kommer ihåg känslan av tofsarna som studsade mot hennes huvud när hon sprang. Hennes blick dras tillbaka till det gamla mjölkpaketet. Jennie Spring. Den kidnappade flickan heter Jennie Spring, men har i tolv år levt som Janie Johnson.

Hela Janies värld ställs uppochner. Vad ska hon göra? Hon har en familj som älskar henne och hon vill inget hellre än att bo kvar med sin mamma och pappa. Men vill man verkligen bo kvar med en familj som kanske har kidnappat en? Tänk om hon skulle prata med polisen och hennes föräldrar skulle dömmas för kidnappning! Men hennes andra familj då? Familjen Spring har oroat sig för sin dotter i tolv år nu. Vad gör hon? Mår hon bra? Är hon rädd? Lever hon ens?

De här tre böckerna är fantastiska romaner. De handlar om sorg, glädje, rädsla och svek. Den första boken (Saknad: Jennie tre år) handlar om hur Janie kommer underfund med sin verklighet, den andra (Vad hände med Jennie?) är en fortsättning och handlar om vad som hände den dagen i köpcentret, där hon som hastigast blev skiljen från sin familj och hela hennes framtid. och den tredje boken (Måste Jennie välja?) handlar om hur hon lyckas leva med två familjer som älskar henne och hur allting ordnar sig, om det ens gör det.

Jag älskar serien eftersom man så lätt kan komma in i berättelsen och känna med Janie. Man känner hennes sorg, hennes glädje och hennes besvikelse och man kan aldrig förutse vad som kommer hända. Serien är ett måste till alla som vill ha en bok man blir fångad av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar